Loading...

Woningmarkt in 2018 nog krapper

De woningmarkt wordt steeds krapper, dit valt te merken aan het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs. Dit heeft ABN Amro geconstateerd in haar Woningmarkt Monitor 2018.

Er is nog geen sprake van een onhoudbare situatie. ABN Amro heeft de prijsstijging (verwacht) bijgesteld met maar liefst een procent, wat uit gaat komen op totaal 6%. in 2018. De prijzen in 2017 zijn gestegen met 7,5%, waarmee 2018 minder groei heeft dan 2017. De prijzen in de Randstad zijn op dit moment op het niveau van voor de crisis of zelfs daarboven. Helaas is dit nog niet het geval in de rest van ons land. Dit verschil neemt echter wel af. Gevolg is 40% van de woningen in Nederland boven de vraagprijs wordt verkocht. Het gemiddelde verschil tussen de vraag- en biedprijs was tegen het einde van de crisis in 2013 nog 6,8%, nu bedraagt het verschil 1,1%.

„Er is een groot tekort aan geschikte woningen. Door het gebrek aan nieuwbouw blijft dit nog wel even voortduren. Verkopers verzilveren hun sterke marktmacht en vragen steeds hogere prijzen”, zegt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro. „Onder woningzoekers bestaat momenteel grote concurrentie. Om succesvol te zijn, moeten ze dus meer geld bieden.”

Waakzaamheid

Toch is er volgens hem geen reden voor paniek omdat het prijspeil in de meeste gebieden nog in de buurt van het structurele niveau ligt. In de regio’s waar dat niet zo is, kan een prijscorrectie nog lang op zich laten wachten.

„Wel is waakzaamheid geboden. Nu een woning tegen een wellicht te hoge prijs kopen, kan het moeilijker maken om het huis in de toekomst voor minimaal hetzelfde bedrag weer te verkopen. Dat kan zich voordoen als de woningvoorraad toeneemt en kopers meer keuze hebben. Een groter aanbod drukt de prijzen. Een ander punt van aandacht is de rente. Als die in de toekomst stijgt, kan het voor starters nog lastiger worden om een huis te kopen. Bij gebrek aan nieuwe kopers op de woningmarkt, kunnen de prijzen onder druk komen”, aldus Bokeloh.

Bron: Telegraaf

Dit vind je misschien leuk

Lucide MANUELA - Plafonni...
Bekijk €53.50
Opbergrek XL - 120 cm bre...
Bekijk €43.95
Basic Collection Vintage ...
Bekijk €64.95
Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.