Loading...

Eigenaren koopwoning laten geld liggen

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat maar liefst 90% van de mensen die en koopwoning bezit een nieuw voorstel omtrent de hypotheekrente van hun bank accepteert. Dit onderzoek is gebaseerd op een steekproef onder bijna 600 leden.

Bij maar liefst 60% van deze groep kwam als antwoord dat ze niet eens overwogen hebben om over te stappen. Je kunt als eigenaar van een koopwoning al snel goedkoper uit zijn dan bij je huidige bank. De Vereniging Eigen Huis adviseert bij een renteherziening altijd te kijken naar een andere aanbieding.

Geldverstrekkers zijn sinds het jaar 2013 verplicht om, drie maand voor het verlopen van de rentevaste periode, hun klanten te informeren over de aanpassing van de rente.

Veel huiseigenaren laten veel geld liggen door geen onderzoek te doen. Met name de eigenaren die een aflossingsvrije hypotheek hebben bij de grote banken. Het overstappen kan zeer veel geld opleveren.

Het gemiddelde wat deze steekproef liet liggen was 0,3% over een periode van 10 jaar. Het gaat dan, bij een aflossingsvrije hypotheek, om €50,- per maand bij een hypotheek van €200.000,-.Gaat het om een periode van 20 jaar dan kan dit zelfs 0,7% schelen.

hypotheek

Waarom zijn er zulke verschillen?

Er zijn zeer veel nieuwkomers in de markt, welke scherpe tarieven hanteren. Met name bedrijven die het label 'fintech' hebben zijn over het algemeen zeer voordelig. Uiteraard zijn er ook kosten aan verbonden als je overstapt, maar dit is vaak snel terugverdient.

Ook viel bij het onderzoek op dat mensen die overstapten vaak een periode van 20 jaar of langer kozen, terwijl de mensen die opnieuw tekenden dit slechts in 10% van de gevallen werd gedaan.

Dit valt te verklaren doordat de banken niet zulke goede tarieven hanteren voor langere perioden. Dit resulteert er in dat huiseigenaren sneller voor een kortere periode van 10 jaar zullen gaan.

Ze adviseren om tijdens de renteherziening tijd uit te trekken om uit te zoeken of hun hypotheek een aanpassing nodig heeft.

Dit vind je misschien leuk

Lucide MANUELA Plafonniè...
Bekijk €53.50
LifeGoods XXL Schoenenrek...
Bekijk €29.99
Opbergrek XL - 120 cm bre...
Bekijk €43.95
Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.