Loading...

Wat is nou zuiniger: met de hand afwassen of de afwasmachine laten draaien?

Zuinig omgaan met energie is geen trend, maar noodzaak. De een gaat daar bewuster mee om dan de ander, maar soms weten we gewoon niet zo goed wat nu slimmer is, zoals bijvoorbeeld met dat afwassen. Een noodzakelijk kwaad, maar wat is de meest zuinige manier?

De tijd dat we de wekelijkse was in de tobbe deden en per se moesten afwassen met de hand ligt achter ons. Tegenwoordig hebben we de keuze uit de meest geavanceerde wasmachines en hebben we een afwasmachine in onze keuken in laten bouwen. 

 

Toen ze er nog niet waren, die afwasmachines, had je geen keuze en was afwassen een sociale bezigheid. Je deed de vaat met je broer of zus. Vrolijk of sacherijnig, het moest gewoon gebeuren. Soms droogde pa al zingend af terwijl ma met een teiltje en een sopje glimlachend de borden stond schoon te boenen. Waar is die tijd gebleven? 

 

Het gaat erom hoe je afwast

 

Volgens de organisatie Milieucentraal bespaar je als je me de hand afwast twee tot drie keer zoveel energie. Gebruik je echter een close-in boiler voor je warme water dan kost dat eigenlijk weer veel energie. Ga je dan ook nog eens met een lopende kraan je vaat eerst spoelen dan is die eerdergenoemde besparing als sneeuw voor de zon verdwenen. 

 

Voorspoelen als je een afwasmachine inzet moet je dus ook niet doen. Is ook niet nodig, mits je met een lepel of vork de etensresten van de vaat haalt en in de afvalbak doet. Heeft jouw afwasmachine een eco-label? Dan zit je goed. Het staat buiten kijf dat je de machine altijd goed vult. Halfgevulde machines laten draaien is zonde van de energie. 

 

Kies voor Led- of spaarlampen

 

Nu we toch aan het besparen zijn kunnen we nog verder gaan met energievergelijken. En kunnen we de verlichting onder de loep nemen. Iedereen weet wel dat we de lichten in de gang uit kunnen doen als je daar niet komt. Laat overigens nergens licht branden waar je niet bent. Gebruik in de ruimte waar je wel bent spaarlampen. Een spaarlamp verbruikt minder energie dan een gloeilamp en gaat langer mee. Ledverlichting is negentig procent efficiënter dan een spaarlamp en gaat nóg veel langer mee. 

 

Wat je ook doet, bekijk alle energieleveranciers om helder te krijgen bij welke leverancier jij het beste past en het meest voordelig uit bent. Gebruik je veel elektrische apparatuur of ben je een basic type die met de hand afwast en een houtkachel inzet als het killer wordt? Heb je kantoor aan huis en verbruik je daarom veel stroom of ben je de hele week uren van huis? Het bepaalt niet alleen je energierekening, maar ook de hoogte ervan. In alle gevallen gaat het om jouw gebruik van water, gas en elektra. Je kunt prima de leveranciers vergelijken die jou een goede aanbieding kunnen doen. 

 

Je hebt energieverbruik ook voor een deel zelf in de hand

 

In alle gevallen blijft je wel zelfverantwoordelijk voor het energieverbruik, welke leverancier je ook maar kiest. Besparingstips toepassen werkt altijd. Een dikke trui aantrekken in plaats van de centrale verwarming opschroeven scheelt in de kosten, net zoals het zo min mogelijk inzetten van de wasdroger. Een wasje buiten aan de lijn hangen kan op droge dagen net zo goed. Daar bespaar je op jaarbasis je al flink wat euro’s mee. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor oude of nieuwe koelkasten, waarbij de oude exemplaren veel meer stroom gebruiken dan de nieuwste modellen. Moet je natuurlijk niet de deur van de koelkast lang open laten staan. Dan moet het apparaat weer enorm gaan koelen en dat kost weer onnodig energie. Dit vind je misschien leuk

Ducky Dons Boxkussen Vere...
Bekijk €26.90
Good Morning Junior Dekbe...
Bekijk €39.95
IP66 koppelbaar LED Armat...
Bekijk €36.94
Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.