Loading...

Landelijk wonen

Als je de termen 'landelijk wonen' hoort, dan hoeft het niet gelijk te betekenen dat je op het platteland moet gaan wonen. Van oudsher komt daar wellicht de samenstelling van het woord vandaan, maar tegenwoordig kan ook een interieur van een huis landelijk zijn ingericht. Maar wat wordt daar precies onder verstaan? En waar vind je deze stijl? Online? In winkels? Welke accessoires komen daarbij kijken? En hoe kun je het best inspiratie opdoen voor landelijk wonen? Dat leggen wij graag aan je uit in dit artikel.

Landelijk wonen kan staan voor lekker op het platteland wonen en de natuur om je heen. De rust van de omgeving, weg van de drukte. Maar tegenwoordig wordt ditzelfde gevoel gecreëerd met landelijk wonen als interieur. Dat kan zijn door handwerk en materialen die kenmerkend zijn uit de natuur. Ook hoef je dit niet per se op Nederland te betrekken, maar kun je ook de landelijke stijl van Engeland, Afrika of Frankrijk als ontwerp nemen voor je huis. Dus een stijl van vroeger wordt overgenomen, maar dan meer luxe, ruimte en harmonie.

Dus je hoeft niet per se in de natuur te wonen?

Nee, absoluut niet. Dat is wel waar de term oorspronkelijk vandaan komt. Mensen op het platteland en in de natuur oogden rustiger en meer ontspannen. Zij brengen veel tijd rond in het groen en dat zorgt voor ontspanning. Maar deze ontspannen setting kun je terugbrengen in je interieurstijl. Je hoeft daarvoor niet per se op het platteland of buitenaf te wonen, maar dit kan ook in een stadshuis. Met de juiste materialen en accessoires haal jij de natuur in je huis en leef jij ontspannen.

Is de landelijke inrichting weer hip?

Jazeker. Het is weer helemaal hip om je huis landelijk in te richten. Dat zag je de laatste paar jaar al steeds meer terug komen. Waar mensen eerst meer voor moderniteit en strakke meubels kozen, kiest men nu steeds meer voor gezelligheid, knusheid en sfeer. Een moderne openhaard tegen een gebroken witte muur kan deze sfeer gemakkelijk creëren. De variant op het landelijke interieur is de Scandinavische stijl. Dat zie je tegenwoordig ook steeds meer terug. Ook deze stijl gaat gepaard met natuurlijke elementen in het huis.

Landelijk wonen in verschillende culturen

Is landelijk wonen iets typisch Nederlands? Nee, dat is het niet. Alhoewel Nederlanders vaak ook het interieur van andere culturen kunnen overnemen. Zo wordt nog vaak het interieur van Engeland of Scandinavië overgenomen. Je kunt hier gaan voor een klassiek landelijke sfeer of juist voor een natuurlijke landelijke sfeer. In Engeland zelf zie je ook veel huizen die zich vasthouden aan deze traditie. Dus het landelijke komt daar ook vooral terug in de cottages. In Latijns-Amerika hield de originele bevolking zich bezig met weven, nu nog steeds. En dit natuurlijke element zie je daar ook in veel huishoudens terug. Dat is toch een stukje cultuur wat je in het huis wil hebben.

landelijk wonen

Landelijk wonen door de jaren heen

Afhankelijk van jouw smaak, moet je kijken welk interieur van landelijk wonen bij je past. Houd je je vast aan jaren of ga je meer voor een thema? Als je kijkt naar jaren, dan verschilt de jaren twintig natuurlijk weer heel erg met de jaren tachtig. Maar toch kunnen beiden hun eigen stijl van landelijk laten zien.

Wat bijvoorbeeld echt jaren vijftig is, is die retrostijl. Veel ronde meubels, planten in de kamer. Tapijten met veel prints en zelfs plastic meubilair was iets wat toe in was. Dat is dan weer niet echt landelijk. Maar houten vloeren in Hongaarse patronen zouden dat wel kunnen zijn. In de jaren tachtig was de stijl heel warm en knus. In die tijd waren bloemen helemaal hip. Verder in de jaren tachtig werd er meer een country smaak ontwikkeld, wat voor warmte en sfeer zorgde.

Kijkend naar een thema…

Je kunt natuurlijk kijken naar een bepaalde periode en dat koppelen aan een landelijk interieur. Een andere manier om je landelijke interieur te bepalen is om het aan een thema te koppelen. Wat past bij jou? Ben je stoer? Ga dan voor robuuste elementen en stoere kleuren op de muur. Ben je juist romantisch? Dan zal de brocante stijl je meer liggen, met ruches, kaarsen en plaids. Ga voor klassiek Engels, met bepaalde kleuren en strakke meubels. Of kies juist voor kleur. Neem een simpele kleur als basis en match al je accessoires in kleur.

Inspiratie op doen in magazines

Heb je behoefte aan een nieuw interieur en denk je aan landelijk wonen? Geen idee wat daarbij komt kijken? Kijk gerust eens wat magazines in. Een magazine over wonen gaat je zeker inspireren en ideeën op laten doen. Je hebt magazines die speciaal op een bepaalde kamer zijn gericht, zoals je bad-, woonkamer of keuken. Maar er zijn ook magazines die gewoon een stijl pakken en daarover schrijven, zoals landelijk wonen. Hier staan leuke trends in voor het komende seizoen of jaar en wat goed bij een bepaalde stijl van het huis past. Deze tijdschriften kun je gewoon in de winkel of supermarkt kopen.

een tijdschrift over landelijk wonen

Wat voor meubels horen bij landelijk wonen?

Er is niet een soort meubel die per se bij landelijk wonen hoort. Wat wel van belang is dat meubels met natuurlijke elementen in deze interieurstijl horen. Dat kunnen meubels zijn met een vachtje, stoelen met kussens, gemaakt van schapenwol of houten tafels. Kies je alleen voor meubels in deze stijl en houd je de achtergrond (zoals muren) licht? Of ga je voor natuurkleuren grijs, bruin met een landelijke inrichting. Deze stijl kun je overal laten terug laten komen: in de vloer, in de muren, in meubels, in accessoires. We gaan zo wat dieper in op de verschillende kamers in huis.

Landelijk interieur in de woonkamer

Je hebt verschillende landelijke stijlen, dat hoeft niet per se het plattelandse leven van Nederland te zijn. Je kunt ook voor de Engelse stijl gaan en alles in deze stijl inrichten. Dan kun je een verschil maken tussen modern of klassiek of warm. Je kunt dan denken aan die idyllische cottages in Engeland of ga je voor modernere tinten. Veel tweedehandszaakjes hebben antieke spullen die bij deze countryside passen. Ga je voor modern dan past eenvoud daarbij, ga je voor ouderwets en klassiek, dan zou je weinig apparaten moeten hebben. Op deze manier bekijk je telkens opnieuw een ruimte. Of je nu op zoek bent naar een landelijke bank of andere meubels, bij livingspot ben je in ieder geval aan het juiste adres

Eetkamer van natuurlijke materialen

Bij een landelijke inrichting van je huis hoeft niet per se alles in dezelfde stijl te zijn. Wel is het raadzaam om elke kamer in één stijl in te richten. Voor de eetkamer zou je bijvoorbeeld hout kunnen gebruiken voor de vloer en tafel. De muur zou een lichte kleur kunnen hebben met wat schilderijtjes aan de muur. En de stoelen kunnen van leer zijn of met een vachtje. Een openhaard maakt natuurlijk het sfeertje helemaal af.

landelijke keuken

Knusse sfeer in de slaapkamer

Wat wel een hippe trend is, zijn houten balken. Dit is een landelijke woontip voor in je slaapkamer. Houten balken breken de eventuele witte muren die je hebt. Het geeft gelijk een knus, landelijk en huiselijk gevoel. Je kunt je bed ook in een houten stijl kopen. Met een wollen sprei creëer je deze sfeer in je eigen slaapkamer. Maak het af met warme tinten in accessoires of gebruik deze tinten juist in je dekbedovertrek. Zo maak je van je slaapkamer iets gezelligs en landelijks.

landelijk ingerichte slaapkamer

Badderen in algehele rust

Het landelijke interieur is zeker niet alleen voor in de woon- of slaapkamer, maar kan ook goed in je badkamer. Het enige wat dan niet mag ontbreken is een bad. De badkamer moet gezien worden als plek waar je helemaal tot rust kan komen. Als je een lange dag op werk hebt gehad of een drukke dag thuis, dan wil je ergens helemaal tot ontspanning komen. Een badkamer kan je dit bieden. Wat dan zeker bij een landelijke inrichting past, is een bad op gietijzeren pootjes. Ook hierbij kun je kiezen voor een witte muur met houten schapjes aan de muur die de landelijke sfeer afmaken.

badkamer ingericht in landelijke stijl

Ontspannen in de keuken

Het gevoel wat je in de bossen krijgt, kun je ook terughalen naar de keuken. Waar je buiten loopt voor ontspanning, kun je nu wensen voor in de keuken. Dus gebruik in plaats van marmer, staal of steen eens hout. Dit kan ook alleen voor de onderkant en dat je steen aan de bovenkant van je aanrecht gebruikt. Dit hout kun je terug laten komen in keukenkastjes. Maak rijkelijk gebruik van accessoires door je keuken heen: zet potjes met verse groente en kruiden neer. De sfeer die je in de keuken zelf creëert, kun je terug laten komen aan de keukentafel.

Hoe begin je met de landelijke wooninrichting?

Allereerst kun je het best ideeën en tips opdoen via magazines en anderen. Ga winkels langs, kijk online en je merkt vanzelf wat je mooi vindt. Als je eenmaal een stijl hebt gevonden, kun je aan de slag. Welke meubels in je huidige inrichting wil je houden? Kies daarbij een kleur op de muur die past bij een landelijke stijl, maar ook bij de meubels die je nog wél wilt houden. De kleuren die bij een landelijk stijl passen zijn wit, grijs en bruin. Daarmee kun je zeker combineren en bijvoorbeeld één muur een andere (natuur)kleur geven.

Accessoires in landelijke stijl door je huis

Er is enorm veel keus als het gaat om accessoires. En landelijk is zo breed in te delen. Ga langs markten, tweedehandszaakjes, speciale woonzaken of maak zelf iets, als je dat leuk vindt. Je kunt kiezen voor spullen van aardewerk of schalen die je vult met bloemen, takken of planten. Neem wat kaarsen, fotolijstjes voorzien van een houten rand en zet wat planten op de vensterbank neer in landelijke plantenbakken. Dit geeft sfeer aan het landelijke interieur van het huis.

kleedje

Landelijk kleedje voor op de vloer

Een mooi vloerkleedje mag niet ontbreken op de vloer. Veel mensen kopen de laatste tijd vloerkleden. Het geeft iets extra's aan je interieur. Daarnaast geeft het een warm gevoel voelt het ook warm aan je voeten. Ze komen in verschillende kleuren en stijlen. Dus hoe je je interieur ook inricht, voor elke stijl of elk thema is er wel een vloerkleed wat daarbij past. Je kunt voor strak gaan en in één kleur, maar ook kan je, afhankelijk van je interieur, gaan voor een printje. Dit past eventueel wel als je het landelijk wonen van Afrika of Latijns-Amerika overneemt.

Wordt er gerecycled bij landelijke interieurs?

Ja, dat is ergens ook wel het idee. Hergebruik van materialen past helemaal in het plaatje van landelijke inrichting. Daarom wordt er bij deze stijl ook vaak gekeken naar accessoires en meubels in tweedehandszaakjes. Je kunt ze opnieuw verven, opschuren en lakken. Dan heb een soort van eigen gemaakt meubelstuk in je landelijke interieur staan. Hergebruik van materialen hoort ook een beetje bij de natuur, dus ook bij landelijk. Pas dit gerust toe in je stijl. Gaan modern en landelijk samen?

Je zal het in eerste instantie niet verwachten, maar modern en landelijk gaan zeker samen. Landelijk wordt misschien soms nog als oubollig gezien, iets van hoe vroeger. Maar tegenwoordig is het landelijke interieur weer helemaal hip. Dat kun je prima combineren met een moderne stijl. Je kunt kiezen voor natuurlijke materialen, zoals steen en hout. En dan kun je dit weer combineren met een strakke afwerking van alles. Dat kun je terug laten komen in de tafels, in de keuken of juist in de stoelen. Zorg wel voor samenhang tussen de meubels.

gerecyclede materialen

Wat moet je terug zien in het landelijke interieur?

Er is niet zozeer één vast ding wat per se moet terug komen in een landelijk interieur. Wat belangrijk is dat er pure materialen gebruikt worden. Ga voor basiskleuren en vormen die natuurlijk overkomen, niet al te veel poespas. De kleuren die terugkomen zijn wit, grijs, taupe, bruin, zandkleur, maar match dit zeker met je eigen kleuren. Verder staat het voor simpliciteit. Ga voor eenvoudig en schrap een hoop overbodige accessoires en apparaten die niet in deze stijl passen.

Gaat landelijk wonen dan echt gepaard met rust?

Men zegt het wel. De kleuren en natuurlijke elementen die in deze interieurstijl gebruikt worden, worden gezien als rustgevend en ontspannend. Mensen die zelf niet in de natuur wonen, missen dit soms een beetje. Mensen die wel in de natuur wonen, zeggen altijd ontspannen te worden van de bossen en de frisse lucht en de warmte die dit met zich mee geeft. Daarom kun je dit gevoel nabootsen door in je huis een landelijk interieur te creëren. Door natuurlijke materialen te kiezen, houd je het puur. Door juist puur te zijn met materialen en overige elementen in je huis, houd je het erg basis. En deze basis zorgt weer voor rust in je hoofd.

Welk prijskaartje zit hieraan?

Om nu een prijs te noemen, is een beetje gek. Dit ligt er aan wat je wilt. Wil je het hele interieur in je huis vervangen? Gaat het alleen om je woon- of slaapkamer? Of wil je puur wat accessoires vervangen? Want dat is nogal een verschil. Dat verschil ligt hem in tientallen euro’s en kan oplopen tot duizenden euro’s. Bedenk van tevoren goed wat je wilt en wat je budget is. Zo kun je bekijken wat realistisch is en of het haalbaar is wat je wilt.

Ook in 2018 is landelijk weer trendy

Afgelopen jaren zagen we al steeds meer het landelijke interieur terugkomen. Ook dit jaar zal dat weer gebeuren. Kleuren als zwart zijn uit den boze, maar bruin maakt zijn opmars. Bladeren en bloemen mogen in levenden lijve terugkomen, maar ook in printjes in vloerkleden. Wat ook hip is zijn de moestuintjes. Heb je een tuin, maak er dan een moestuin van. Dan kun je je eigen plantjes weer hergebruiken en de kruiden laten groeien in je tuin of in de keuken. Dit past helemaal in de sfeer van een landelijke inrichting.

Zoals je al wel kunt lezen, weet je nu dat landelijk wonen weer helemaal hip is. Doe vooral wat inspiratie op in magazines, op online woonsites en houd je eigen budget goed in de gaten. Er is ook niet één landelijke stijl die je per se moet aanhouden. Als je landelijk wonen noemt, dan komen er meerdere stijlen bij kijken. Je kunt kiezen uit diverse meubels, verschillende accessoires en thema’s die volledig passen bij jou wens. Bekijk alles goed, voordat je deze ommezwaai in je interieur maakt.

Bij welke winkels kan ik spullen kopen?

Je hebt tegenwoordig veel grote woonwinkels waar je veel spullen kunt komen. Hier kun je bijvoorbeeld terecht voor meubels en accessoires. Al vind je accessoires ook terug in tweedehandszaakjes. Dit is overigens puur afhankelijk van de landelijke stijl die je wilt laten zien in je huis. Bovendien kun je veel inspiratie online opdoen. Je kunt zelfs je spullen online kopen. Wellicht staan daar net wat meer ideeën en wensen op van wat bij jou in huis past. Lees de voorwaarden goed in verband met eventueel retourneren van spullen.

Dit vind je misschien leuk

Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.