Loading...

Industrieel wonen

Industrieel wonen blijft ongekend populair. Steeds meer mensen kiezen voor het stoere en robuuste karakter van een industriële woonkamer. Eenvoud en functionaliteit staan bij industrieel wonen centraal. Wil je weten hoe je ook jouw woning kunt veranderen in een industrieel paleisje? In dit artikel worden alle ins & outs van een industrieel ingerichte woonkamer en keuken belicht.

In een industriële woonkamer blijft niets verborgen. De constructie mag gezien worden en buizen mogen bloot blijven liggen, dit wordt juist als een meerwaarde van de industriële look gezien. De muren blijven veelal kaal, zeker wanneer het een bakstenen muur betreft. Je kunt ook kiezen om een muur te behangen, er zijn diverse designs met een industriële look verkrijgbaar. Kies voor de vloer een strakke, industriële bedekking zoals beton of een materiaal in betonkleur. Industrieel wordt ook regelmatig gecombineerd met landelijk.

Het kleurgebruik in een industriële woonkamer blijft vaak beperkt tot grijs, zwart en wit. Om een kamer minder grauw te maken, kun je ook kiezen voor blauwgrijze en groengrijze tinten. Alle natuurlijke tinten en neutrale kleuren passen binnen een industrieel interieur. Het is leuk om wat kleur aan te brengen door middel van woonaccessoires. Voor het contrast kun je er ook voor kiezen een muur in een contrasterende kleur te verven. Te veel kleur kan echter afbreuk doen aan het stoere karakter van de woonstijl.

Het materiaal dat gebruikt wordt is vaak staal, hout en beton. Dit materiaal is verantwoordelijk voor het stoere karakter van een industriële woning. Je kunt deze harde materialen combineren met andere materialen. Kies bij voorkeur voor natuurlijke materialen zoals leer, riet en wol. Je kunt ook nadrukkelijk voor zachte materialen kiezen om te contrasteren met de harde materialen die zorgen voor het industriële karakter.

De verlichting in een industriële woning is ook van grote invloed op het karakter van de woning. De juiste verlichting is een meerwaarde voor een industriële woning, een verkeerde keuze op het gebied van verlichting kan een industriële woning kil en koud maken. Er zijn diverse industriële hanglampen, vloerlampen en wandlampen verkrijgbaar die zowel visueel als functioneel een verrijking zijn voor een industrieel interieur.

 Industriële woonkamer

Een industriële woonkeuken is een stoere, robuuste keuken waarin functionaliteit en industriële schoonheid samenkomen. Je kunt de industriële look doorvoeren in de keuken zelf, de muren, de vloeren en het meubilair. Wanneer je deze op elkaar afstemt, is de industriële keuken een pareltje op zich waar je niet alleen tijd door zult brengen om te koken en te eten. Een industriële keuken heeft ook een grote tafel waaraan je nog uren met vrienden kunt natafelen.

Je kunt een industriële look creëren door te kiezen voor industriële meubels, aangevuld met industriële woonaccessoires. Hieronder kun je lezen hoe je door middel van de juiste woonaccessoires zoals vloerkleden en verlichting, het industriële karakter van je woonkamer kunt accentueren of juist iets minder kil kunt maken. Een industriële keuken is een eyecatcher op zich. In dit artikel gaan we ook in op alle aspecten van een industriële keuken, maar allereerst belichten we industriële meubels, in het bijzonder de industriële boekenkast, tv-meubel en eettafel.

Industriële meubels

Industrieel wonen kan niet zonder te kiezen voor robuuste industriële meubels. Industriële meubels zijn stoer en kunnen een echte eyecatcher zijn in je woonkamer. De belangrijkste keuze die je moet maken, is de keuze van de bank. Je brengt veel tijd door op de bank, dus hij moet functioneel en comfortabel zijn. Je wilt echter ook dat de bank past bij de industriële look. In een industrieel interieur kun je het best kiezen voor een leren bank. Leer combineert heel goed met hout, staal en beton. Omdat leer een natuurlijk materiaal is, zorgt een leren bank ook voor een beetje warmte in een industriële omgeving, zonder afbraak te doen aan het karakter.

Voor de overige meubels kun je ook het best kiezen voor ruwe onbewerkte materialen. Steigerhouten meubels, stalen meubels, houten meubels met stalen accenten en combinaties met glas, passen heel goed bij de industriële look. In een industriële kamer zijn grijs en wit vaak dominant. Je kunt daarom goed kiezen voor witte of grijze meubels. Voor een interessant contrast zijn zwarte meubels een goede optie. In een kamer waarin grijstinten overheersen, kan één knalrood meubelstuk een gewaagde, maar zeer aan te raden keuze zijn. Industriële meubels zijn ook erg goed te combineren met andere woonstijlen, juist vanwege de natuurlijke materialen en neutrale kleuren.

industriele bank

Een industriële woonkamer komt pas echt tot leven wanneer de meubels niet nieuw worden aangeschaft. Materialen die verweerd zijn en meubelstukken die al een heel leven achter de rug hebben, geven karakter aan een industriële woonkamer. Het is daarom aan te raden meubels te kopen die zijn gemaakt van afgedankte materialen of zelf industriële meubels te maken. Door een meubel te verven kan er eenvoudig een industriële look gecreëerd worden. Echte eyecatchers in een industriële woonkamer zijn de boekenkast, het tv-meubel en last but not least: de eettafel.

Boekenkast industrieel

In een industrieel ingerichte woonkamer worden boeken niet verstopt, maar tentoongesteld in een mooie industriële boekenkast. Een industriële boekenkast is meestal gemaakt van staal en heeft wat weg van een industriële stellingkast. Er zijn ook industriële boekenkasten te koop waarbij de stalen constructie wordt gecombineerd met houten planken en glazen platen of glazen deuren. Ook een houten boekenkast met stalen accenten past heel goed in een industrieel interieur. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, kun je kiezen voor een staande of een liggende boekenkast. De kast kan voorzien zijn van planken of bestaan uit vakken waar je de boeken in kunt leggen.

industriele boekenkast

Een industrieel interieur kenmerkt zich door de robuuste meubels. Een enorm grote industriële boekenkast kan dan ook een prachtig element zijn in een industriële woonkamer. Je moet dan echter wel genoeg boeken hebben om de kast te kunnen vullen. Lege plekken kun je ook altijd opvullen met industriële accessoires, je hoeft de kast natuurlijk niet in zijn geheel als boekenkast te gebruiken. Planten, beelden en manden kunnen ook een plaats krijgen in de boekenkast. Door andere voorwerpen in de kast te plaatsen, heb je ook minder snel de kans dat de kast een groot vol vlak wordt. Het breekt het beeld een beetje.

Wanneer je heel veel boeken hebt, kan een boekenkast eerder voor een rommelige indruk, dan voor een industriële look zorgen. Wanneer je dat niet wilt, kun je altijd kiezen voor een afgesloten kast om je boeken in op te bergen. Kies dan voor een mooie houten kast met stalen elementen of een volledig stalen kast in het wit of in het zwart.

Tv-meubel industrieel

De tv staat in de Nederlandse huiskamer vaak centraal, maar is als element in de woonkamer nou niet bepaald het mooiste onderdeel om naar te kijken. Om de televisie weg te laten vallen in je industrieel ingerichte woonkamer, kun je kiezen voor een industrieel tv-meubel. Industriële tv-meubels zijn vaak gemaakt van (steiger)hout met stalen elementen. Zo kun je kiezen voor een houten meubel met stalen poten, frame of accenten. Er zijn ook industriële tv-meubels die volledig uit staal zijn vervaardigd. Een volledig stalen tv-meubel dat wit, grijs of zwart is gespoten komt het best tot zijn recht in een industriële woonkamer.

industrieel tv meubel

Er zijn grote industriële kasten waar je de tv letterlijk in op kunt bergen. Wanneer je tv wilt kijken, kun je de kastdeurtjes openzetten of de tv door middel van een schuifpaneel zichtbaar maken. Het is misschien niet zo mooi, maar wel praktischer om te kiezen voor een traditioneel design: een kastje waar de tv bovenop wordt geplaatst. Natuurlijk kies je dan wel voor een tv-meubel dat door zijn stoere en robuuste uiterlijk volledig tot zijn recht komt in een industrieel interieur.

Heb je een oud tv-meubel staan, maar oogt deze niet industrieel genoeg? Een klassiek tv-meubel is in een mum van tijd industrieel te maken. Verf hem wit en leg er een steigerhouten plank op: het meubel zal direct industrieel ogen. Er zijn ook steeds meer mensen die zelf aan het klussen gaan met oude fruitkisten, houten kratjes en andere afgedankte materialen die weer een volwaardig tweede leven kunnen krijgen in een industrieel interieur.

Tafel industrieel

Een industriële tafel kenmerkt zich door een houten tafelblad en een stalen onderstel. Voor zover de ruimte het toelaat, kun je het best kiezen voor een robuuste eettafel. Je kunt kiezen uit een strakke houten tafelblad, bijvoorbeeld van eikenhout. In een industrieel interieur staat een steigerhouten tafelblad ook erg mooi. De vorm van de tafel is ook van belang. Een strakke, robuuste vierkante of rechthoekige tafel accentueert het industriële karakter. Een ronde tafel kan juist een speelse toevoeging zijn in het strakke industriële interieur.

Het onderstel is in diverse varianten leverbaar, zoals een kruispoot, een spinpoot of een u-frame. Een buizenframe maakt een tafel stoer. Onderstellen zijn leverbaar in verfijnde tot zeer massieve stalen varianten. Een tafel met houten onderstel kan een industriële look krijgen door het onderstel zwart te verven. Dit zorgt net voor een beetje extra contrast dat het industriële karakter accentueert.

industrieele tafel

Bij een eettafel horen stoelen. Wanneer je de industriële look door wilt voeren, staan verweerde houten stoelen het mooist. Houten of stalen krukken doen het ook goed bij een industriële tafel. Wanneer je meer warmte en gezelligheid wilt creëren in de industriële keuken of eethoek, kun je ook juist kiezen voor stoelen in een andere kleur en/of van een ander materiaal.

Om warmte te creëren kun je kiezen stoelen met een stoffen hoes, zachte kussens of vrolijk gekleurde stoelen. Pas echter op met kleur: zorg dat je met de gekleurde meubels het stoere karakter van de ruimte niet ondermijnt. Je kunt het ook gezelliger maken door te kiezen voor houten stoelen in verschillende modellen. Dit oogt iets speelser dan een strak doorgevoerde industriële look.

Industriële keuken

De open kasten en trolleys om keukengerei in op te bergen zijn het meest opvallend in de industriële keuken. Eigenlijk berg je de spullen niet op, in een industriële keuken mogen potten, pannen, keukengerei et cetera gezien worden. Sterker nog, pannen die aan haken aan het plafond of aan de muur hangen en op planken opgestapeld servies dragen bij aan het industriële karakter van de keuken.

Je kunt daarom in een industriële keuken goed kiezen voor een aantal ruwe houten planken om je spullen kwijt te kunnen. Kies retro weckpotten om je voedingsmiddelen in te bewaren, ook dit soort dingen mogen gewoon gezien worden. Een ouderwetse keukenweegschaal misstaat ook nooit in een industriële keuken. Je kunt kiezen voor houten kisten of rieten manden om aardappels en groenten in te bewaren. Je keukengerei, pannen en vergiet hang je aan kettingen of buizen boven het aanrecht of aan de muur. Alles mag gezien worden!

Wanneer je toch (gedeeltelijk) kiest voor gesloten kasten, kun je het beste kiezen voor mooi oud hout. Je kunt er ook voor kiezen het industriële karakter te benadrukken met rvs, maar daardoor kan een keuken erg kil worden. Je kunt beter kiezen voor hout in combinatie met rvs-accenten zoals de afzuigkap of een groot industrieel fornuis.

Qua kleur kan je het best kiezen voor grijstinten. Wanneer je de keuken toch ook iets warms mee wilt geven, kun je kiezen voor een blauwgrijze of groengrijze tint. Dit breekt toch een beetje de kilte zonder dat het afdoet aan het stoere karakter van de keuken. Voor de muren kun je kiezen voor retro tegeltjes. In een modern interieur wordt liever voor een alternatief gekozen, maar in een industriële keuken komen ze volledig tot hun recht.

keuken in industrie stijl

De materialen die gebruikt worden in industriële keukens zijn ruw en onbewerkt. Een groot betonnen aanrecht en een grote, ouderwetse gootsteen kunnen een echte eyecatcher zijn in de keuken. Een robuuste, metalen afzuigkap wordt ook juist gekozen om zijn industriële karakter en opvallende aanwezigheid. En als je dan toch kiest voor robuust, dan mag een groot fornuis met tenminste zes pitten en een extra brede oven niet ontbreken.

Wanneer je kiest voor een industriële keuken, is een betonnen vloer een logische keuze. Beton is echter erg poreus en gevoelig en kan niet goed tegen vocht en vuil. Dat is in een keuken natuurlijk niet erg handig. Er is ook een alternatief dat minder nadelen kent, zo kun je bijvoorbeeld voor een gietvloer kiezen. Een gietvloer heeft ook een strak en naadloos uiterlijk, maar is in tegenstelling tot een betonnen vloer minder koud en niet zo gehorig. Een gietvloer kan wel tegen een stootje en is beter bestand tegen vuil dan een poreuze betonvloer.

Je kunt in de keuken het best kiezen voor robuuste meubels van ruwe materialen. Vooral oude, verweerde meubels die eruitzien alsof ze al meerdere generaties meegaan, doen het goed in een industriële keuken. Natuurlijk kies je voor een grote, ruwe houten eettafel met één of meerdere fabriekslampen erboven. Wanneer je kiest voor krukken in plaats van stoelen, maak je de industriële look van je keuken compleet.

Industriële woonaccessoires

Industriële meubelen kunnen goed gecombineerd worden met accessoires van metaal, leer, beton en hout. Dit zijn materialen dit goed aansluiten bij het karakter van een industrieel interieur. Een industrieel ingerichte woonkamer heeft de neiging wat kil en ongezellig over te komen. Door middel van de juiste woonaccessoires kun je ervoor zorgen dat de woonkamer gezelliger oogt, zonder dat het stoere karakter verloren gaat. Je kunt dit doen door (subtiel!) kleur toe te voegen aan het interieur of te werken met andere materialen dan metaal, leer en beton.

woonaccessoires in industrie stijl

Om meer warmte aan te brengen in je industriële interieur, kun je kiezen voor houten accessoires. Hout is van zichzelf een warm materiaal en heel veelzijdig. Ook wanneer het design van een houten accessoire strak is, blijft het een warm en levend product dat warmte toevoegt aan het interieur. Door te werken met zachte materialen in contrast met de harde, ruwe materialen die in het interieur centraal staan, kan je ook meer warmte creëren. Je kunt dan denken aan een schapenvachtje voor op de bank, zachte sierkussens of een hoogpolig vloerkleed in de zithoek.

Je kunt kleur in de woonkamer aanbrengen door te kiezen voor een vloerkleed dat qua kleur mooi contrasteert met de grijstinten van een industrieel ingerichte woonkamer. Een paar gekleurde kussentjes op de bank kunnen ook zorgen voor net dat beetje meer gezelligheid in een woonruimte. Een strak maar kleurrijk kunstwerk aan de muur kan ook zorgen voor een beetje meer leven en een beetje meer warmte in de woonkamer. Als je verder wil gaan dan ‘een beetje kleur’, kun je er ook voor kiezen een muur in een contrasterende kleur te verven. Om het industriële karakter te behouden, moet je het echter – letterlijk – niet te bont maken. Verlichting kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer in een ruimte.

Industriële lampen

Industriële lampen kenmerken zich door hun grove en stoere uiterlijk. De lampen zijn vaak gemaakt van robuuste materialen zoals ijzer, staal, aluminium en gietijzer, maar je kunt in een industrieel interieur ook kiezen voor een betonnen lamp. De lampen zijn vaak onbewerkt waardoor de kleur van het materiaal zichtbaar blijft. Er wordt echter ook vaak gekozen om de materialen van een kleur te voorzien. Een zwarte, witte of grijze industriële lamp is een verrijking voor het interieur. Industriële lampen waren de voorgaande jaren vaak mooi in hun eenvoud, maar de laatste jaren zien we steeds meer in het oog springende details terug in de lampen die het stoere karakter benadrukken.

Er zijn verschillende soorten industriële lampen beschikbaar: hanglampen, vloerlampen en wandlampen. Met name de fabriekslamp is een echte eyecatcher in je industrieel ingerichte woonkamer of boven de eettafel in de eetkamer of keuken. De fabriekslamp dankt zijn naam aan zijn uiterlijk: robuust en ogenschijnlijk onbewerkt alsof hij zo uit de fabriek komt. Wanneer je op zoek bent naar een vloerlamp, kun je goed kiezen voor een driepoot of studiolamp. Deze lampen zijn in diverse varianten verkrijgbaar. Functioneel én stoer zijn de industriële wandlampen met een harmonica-arm.

Denk goed na over het soort lichtbron dat je in de lamp plaatst. Om het stoere karakter van de lamp te benadrukken kun je beter kiezen voor warm licht in plaats van een wat hardere verlichting. Warm licht zorgt juist voor een mooi contrast waardoor de lamp het best tot zijn recht komt.

Dit vind je misschien leuk

Lucide MANUELA - Plafonni...
Bekijk €53.50
Opbergrek XL - 120 cm bre...
Bekijk €43.95
Basic Collection Vintage ...
Bekijk €64.95
Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.