Loading...

Hoe houd je de energiekosten in de donkere maanden onder controle?

De maanden van schemerdonker en korte dagen komen er weer aan. Gezellig, want dan kunnen we weer kaarsen branden en de haard aansteken. Daarentegen betekent deze tijd ook vaak een hogere energierekening. Hoe houd je die kosten onder controle? 

 

Het is weer gezellig in onze woning. De verwarming draait weer en vroeg in de avond knippen we de schemerlamp aan. Veel mensen vinden dit een reuze fijne tijd. De bank krijgt weer kussen en een plaid, de gordijnen worden eerder gesloten en we koken weer heerlijke ruikende stoofpotjes. 

 

De wasdroger gaat weer draaien en die verslindt energie

 

Helaas betekent het ook dat we meer energie gaan gebruiken. Al was het alleen al omdat de was buiten niet meer droogt, en we de wasdroger weer draaien laten, de grootste energieverslinder als we kijken naar de meest huishoudelijke apparaten. De oplossing is zuinig doen, zonder het inleveren van ons comfort. 

 

Hoe? Als eerste kunnen we natuurlijk zorgen voor een goed geïsoleerd huis, de gordijnen tot op de grond goed sluiten, geen elektrische apparaten op stand by laten staan, de vaatmachine alleen draaien als deze vol is, nergens onnodig licht laten branden en kiezen voor spaarlampen of ledverlichting. Dat laatste is de meest zuinige manier van ons huis verlichten. 

 

Onze energieleverancier rekent echter wel door. Op het verbruik heb je invloed, op het vastrechttarief niet. En dat kan per energieleverancier enorm verschillen. Juist daarom is het goed om hier alert op te zijn. Vergelijk energie is geen overbodige luxe. 

 

Trek conclusies naar aanleiding van tarieven en contractduur

 

Zet de tarieven van de verschillende leveranciers eens naast elkaar. Laat je niet in eerste instantie verleiden door grote welkomstcadeaus en let op de kleine lettertjes. Afhankelijk van het aantal jaren dat je contract duurt en de tarieven die daarbij horen kun je conclusies trekken. 

 

Kijk goed wat jou het meeste kost, hoeveel apparaten je in huis hebt, hoe jij je woning gebruikt en of je veel thuiswerkt of bijna de hele week op kantoor doorbrengt. Een energierekening is een persoonlijke rekening. Iedereen is een andere verbruiker. Daarom is de keuze voor overstappen ook persoonlijk. 

Dit vind je misschien leuk

Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.