Loading...

HD IP camera: herken de inbrekers met ultrascherpe beelden

Wanneer je probeert om beveiligingscamera's met elkaar te vergelijken, dan kom je al snel terecht in een oerwoud van technische termen en afkortingen die je wellicht nooit eerder bent tegengekomen. Voor een deel betreft het feitelijke informatie, daarnaast komen er ook heel wat marketingtermen voorbij. Met een HD IP camera kun je inbrekers haarscherp vastleggen, maar wat betekenen HD, IP en andere afkortingen eigenlijk? Dit en meer lees je op deze pagina.

 

Wat is het verschil tussen SD, HD etc?

Je kijkt in een webshop en ziet een Somfy IP camera met HD opname. Dat ziet er goed uit, tot je verderop een Somfy IP camera met Full HD opname ziet. Is dit dezelfde camera, is er een verschil, en waarom is de Full HD variant duurder? Voordat je een beslissing neemt omdat ‘duurder wel beter zal zijn’, leggen we het verschil uit. Het gaat namelijk om resolutie, dat wil zeggen het aantal beeldpunten dat wordt vastgelegd. Bij fotocamera’s wordt vaak gesproken van MegaPixels (MP), bij videocamera’s worden andere termen gebruikt zoals:

 

 • VGA: Dit is een term voor een computerbeeld van 640x480 pixels.
 • WVGA: Dit is een term voor een computerbeeld van 854x450 pixels.
 • SVGA: Dit is een term voor een computerbeeld van 1024x768 pixels.
 • WXGA: Dit is een term voor een computerbeeld van 1152x768

 

Dan zijn er de termen die ook wel videoresoluties aangemerkt kunnen worden:

 

 • SD: Standaard Definitie, 640x480 (NTSC) en 720x576 (PAL.
 • HD 720: Hoge Definitie, 1280x720, ook wel HD-Ready genoemd.
 • HD 1280: Hoge Definitie, 1920x1080, ook wel Full-HD genoemd.

 

Termen als ‘retina-scherm’ wat Apple bijvoorbeeld gebruikt is puur marketing praat. Bij computerschermen en mobiele toestellen wordt ook wel PPI (Pixels Per Inch) genoemd. Dit is voor camera’s niet van belang, voor de weergave kan het wel verschil maken.

 

Welke HD IP camera is beter?

In conclusie kun je stellen dat meer pixels (Full HD) dus ook een scherper beeld oplevert. Want 1280 x 720 biedt 921.600 pixels terwijl 1920 x 1280 maar liefst 2.457.600 pixels levert. Het beeld zal dus veel scherper zijn. Dit zegt overigens niet alles. In het donker kan een beeldchip erg moeilijk beelden vastleggen, wanneer de camera beschikt over Infrarood zal er wel beeld zonder licht wordt opgenomen (in zwart-wit). Nu zijn er nog andere factoren die een rol spelen, zoals het formaat van de beeldchip en de kijkhoek van de lens. Toch is de optische resolutie een belangrijke factor bij de keuze van een beveiligingscamera. Zeker voor buiten, waar doorgaans meer oppervlakte wordt geregistreerd over een grotere afstand. Bij digitale zoom wordt een uitsnede van het beeld genomen, dit leidt tot kwaliteitsverlies.

 

Wat is een IP camera?

IP staat voor Internet Protocol, dit betekent een camera die (draadloos) verbinding kan maken met het internet. Zo worden beelden verstuurd naar een basisstation, naar andere apparaten in huis of in de cloud voor opslag buiten de woning. Daarbij is het van belang dat de aanwezige draadloze verbinding goed werkt. Wanneer de camera namelijk buiten het bereik komt van de router of bridge, dan kan beeld of geluid niet langer worden verzonden. Het kan in dat geval voordeel bieden om een IP camera te kiezen met interne opslagruimte zoals dit bij de Somfy Outdoor camera het geval is.

 

Dus niet IPX!!

Het is best verwarrend dat er ook een IPX rating bestaat. Die staat namelijk voor de bestendigheid tegen vocht en stof. Een IP22 camera is geschikt voor binnen, IP44 voor buiten. IP67 kan zelfs tegen de stromende regen. Let er met name voor gebruik buiten op of de camera in volle regen mag hangen, of beter onder een afdak kan blijven.

 

Enkele termen die je moet weten

Hier zijn nog enkele termen die je regelmatig tegenkomt bij IP camera’s:

 

 • Motion Detection: De software in de camera herkent beweging.
 • IR: Infrarood detectie voor in het donker.
 • PIR: Dit is een detectie van warmte. Deze vorm van beweging detecteren werkt niet door ramen.
 • LED: Dit kunnen indicatie lampjes zijn of ingebouwde verlichting.
 • Geo-fencing: De apparatuur kan bepalen of je buiten het bereik van een apparaat bent door de locatie van jouw smartphone vast te leggen.
 • Digital zoom: Je kunt beelden vergroten met software, hierdoor zal de scherpte minder worden.
 • Cloud Storage: Beelden worden via internet opgeslagen, hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.
 • USB / SD / Micro SD: Dit zijn geheugenkaarten om informatie lokaal op te slaan zonder internet.
 • Wifi: Een draadloos internet protocol.
 • ITTT: Een manier om diensten en apparaten met elkaar te laten communiceren, ook wanneer dit standaard niet mogelijk is.

 

En er is nog meer… Smart home staat voor een woning die met hardware en software diverse taken zelfstandig kan uitvoeren. Denk aan de lampen inschakelen wanneer de beveiligingscamera een beweging detecteert. Bekijk daarom niet alleen de specificaties van de HD IP Camera, houd ook rekening met andere apparaten en diensten die je kunt koppelen.

Dit vind je misschien leuk

Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.