Loading...

6 redenen waarom je een regenton in je tuin wilt

De regenton is in Nederland heel populair. Je ziet in ongeveer de helft van alle tuinen wel een ton staan. Dat kan een houten ton zijn, maar er zijn tegenwoordig ook mooie kunststof regentonnen. Maar waarom zou je eigenlijk kiezen voor een regenton? Dit zijn 6 redenen waarom je een regenton in je tuin wilt.

De regenton is in Nederland heel populair. Je ziet in ongeveer de helft van alle tuinen wel een ton staan. Dat kan een houten ton zijn, maar er zijn tegenwoordig ook mooie kunststof regentonnen. Maar waarom zou je eigenlijk kiezen voor een regenton? Dit zijn 6 redenen waarom je een regenton in je tuin wilt.

Regenwater gebruiken is beter voor het milieu

Het is zonde om kraanwater in de tuin te gebruiken. Kraanwater wordt namelijk speciaal gereinigd in grote reinigingsstations, zodat het geschikt is voor menselijke consumptie. En ondanks dat we in Nederland heel veel water hebben, is dat wel een extra belasting voor het milieu. Voor de tuin is gereinigd water helemaal niet nodig: je kunt prima gebruik maken van regenwater. Kies je voor een regenton, let er dan op dat het materiaal 100% recyclebaar is. Dat geldt bijvoorbeeld voor deze regenton van Elho.

2. Het is beter voor je planten

Regenwater heeft een andere samenstelling dan water dat uit de aarde wordt gehaald. Het is minder hard, want het bevat maar weinig calcium. Regenwater is daardoor ook beter voor je tuin en voor je planten. Je kunt ze dus beter water uit de sloot of regenwater geven in plaats van kraanwater, zodat ze langer goed blijven groeien en geen aanslag krijgen op de bladeren.

3. Het is gratis

Ja, water is erg goedkoop in Nederland. Maar… regenwater is gratis! Dat blijft toch altijd een punt van aandacht. Met regenwater kun je gratis de auto wassen, de tuin sproeien of je plantjes water geven. Regenwater is nog altijd het goedkoopste water dat je kunt gebruiken voor dit soort klusjes.

4. Het voorkomt overloop van de riolering

Als het erg hard regent, lopen vaak putjes en riolen over. Vooral in de stad is het daarom fijn als veel mensen een flinke regenton hebben. De regenton bevat gemakkelijk 100 liter water of meer. Dat is water dat dus niet rechtstreeks wegstroomt richting het dichtstbijzijnde putje of riool. Daardoor wordt het afvoersysteem minder snel overbelast en kun je bovendien dat water nog nuttig gebruiken.
5. Het helpt bij neerslagtekort

Weet je nog dat we vorig jaar een van de droogste zomers ooit hadden? In zo’n droge zomer valt er maar weinig regen. Het is dan prettig als je tijdens de voorjaarsregen al regenwater hebt opgeslagen in een ton. Met het water in de ton verdeel je het water beter over de natte en droge periodes. Tijdens harde regenbuien zinkt het regenwater te snel de grond in om optimaal opgenomen te worden door de planten. Door het op te vangen in een ton kun je het geleidelijker uitgieten zodat de planten er meer aan hebben.

6. Het is mooi

Nog een laatste reden om een regenton te nemen: het kan heel erg mooi zijn in de tuin. Vooral houten regentonnen hebben echt esthetische waarde. Maar ook de mooie regentonnen van Elho zijn mooi dankzij hun bijzondere vormgeving. Er is zelfs een regenton waarvan je de bovenkant kunt gebruiken als plantenbak! Naast alle praktische voordelen kan dat dus ook een overweging zijn om te kiezen voor een regenton. Zo heb je niet alleen water wanneer je dat nodig hebt, maar heb je ook een mooie eyecatcher in je tuin.

Regentonnen zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn handig, ze zijn goed voor het milieu en op de lange termijn ook goed voor je portemonnee. Bovendien past een regenton in praktisch elke tuin. Denk je dat jij geen regenton nodig hebt? Nu weet je 6 belangrijke redenen om toch een regenton in de tuin te zetten.

Dit vind je misschien leuk

Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.